IĞDIR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ŞEYH EDEBALİ ORTAOKULU HİZMETE GİRDİ

ŞEYH EDEBALİ ORTAOKULU HİZMETE GİRDİ                  Iğdır merkeze bağlı Karakuyu köyü ikinci ortaokuluna kavuştu.
ŞEYH EDEBALİ ORTAOKULU HİZMETE GİRDİ

ŞEYH EDEBALİ ORTAOKULU HİZMETE GİRDİ

                 Iğdır merkeze bağlı Karakuyu köyü ikinci ortaokuluna kavuştu.

        Mevcut Ortaokul binasının ihtiyaca cevap vermemesi üzerine köye yaptırılan  8 derslikli Şeyh Edebali Ortaokul binası ile Karakuyu köyünde iki adet ortaokul olmuş oldu.

        Yeni yapılan Şeyh Edebali Ortaokulunu ziyaret eden Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, öğretmen ve öğrencilerle sohbet etti.

        Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt,”Karakuyu köyünde ortaokul binası ihtiyaca cevap vermiyordu ikinci bir ortaokul daha yaptırıp hizmete soktuk. Öğrencilerimiz rahat bir ortamda eğitim görecektir.”dedi.

       ŞEYH EDEBALİ KİMDİR ?

 

  Şeyh Edebali 1206 ile 1208 yılları arasında doğduğu rivayet edilir. Kırşehir İli Mucur İlçesi İnaç köyünde doğmuştur. Aslen Karamanlı´dır. Edebalı ilk tahsilini Karaman´da yaptı. Hanefi hukukçusu Necmeddin ez­Zahidi´nin öğrencisi oldu. Daha sonra Dımaşk´a(Şam)giderek Sadreddin Süleyman b.Ebül­iz ve Cemalettin el­Hasiri gibi dönemin tanınmış alimlerinden dini ilim tahsil etti. Şam´dan ülkesine dönünce tasavvufa yöneldi. Eskişehir yakınlarında bulunan İtburnu Köyü´nde bir zaviye kurarak halkı irşada başladı. Aşıkpaşazade zaviyesinin hiç boş kalmadığını, Edebalı´nın gelip geçen fukaranın her türlü ihtiyacını gidermeye çalıştığını, hatta bu maksatla koyun sürüsü bulundurduğunu kaydederler. Tefsir, hadis ve özellikle İslam hukukunda uzmanlaşmıştır. Mevlânâ Celaleddin­i Rumi ve Hacı Bektaş­ı Veli gibi, zamanının büyüklerinin sohbetinde bulunmuştur. Tasavvuf yoluna girdiği, Alevi önderi Baba İlyas halifelerinin ileri gelenlerinden olduğu belirtilmektedir. Doğum tarihi kesin olmamakla beraber, 1206 yıllarında doğduğu tahmin edilmektedir. Alim, faal, varlıklı, çevresi için örnek teşkil eden bir kişi olan Şeyh Edebali, Eskişehir yakınlarında o zamanki adıyla İtburnu denilen köyde yaşar, yaptırmış olduğu zaviyede öğrenci yetiştirir ve halkı aydınlatırdı. Bilecik´te bir dergah yaptırmış, Osman Gazi´yi de birçok defa burada misafir etmiştir Osman Gazi, mübarek günlerde Edebalı´nın zaviyesine giderek dini ve idari konularda, onun görüşlerini alırdı.Misafir olarak kaldığı bir gecede gördüğü rüya şöyle idi. Şey Edebalı´nın koynundan çıkan bir ay geldi kendi koynuna girdi. Göğsünden bir ağaç bitti. Öylesine büyük bir ağaç oldu ki dalları gökleri, kökleri tüm dünyaya sardı. Gölgesi bütün yeryüzünü tuttu. İnsanlar o ağacın gölgesinde toplandılar. Ulu dağlara ve dağların eteğinden çıkan coşkun sulara hep o ağaç gölge etti. Osman Bey rüyasını Şeyh Edebalı´ya anlatır. Edebalı rüyayı şöyle yorumlar: "Oğul Osman, Hak Teala sana ve soyuna hükümranlık verdi mübarek olsun, kızım Malhun Hatun senin helâlin olsun." der. Edebalı´nın bu yorumu üzerine Osman Gazi Malhun Hatun(Rabia Bala Hatun)ile evlenir. Şeyh Edebalı ahi teşkilatının reisi idi. Ahi Şehliğinin Edebalı´dan sonra kime geçtiği bilinmemektedir Ancak daha sonra I.Murat´a intikal etmiştir. 1326´da 120 yaşlarında Bilecik´te vefat etmiş, dergâhının zikir odasına gömülmüştür. Bilecik ´de ve Eskişehir´de adına türbeler yapılmıştır. Vefatından bir ay sonra kızı, dört ay sonra da damadı Osman Gazi vefat etmiştir. 

11-02-2016

Emek Mah. Bahçeli cad. No 3 - 0476 280 76 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.